Today.ua

Метеорологи розповіли, як весняні заморозки і снігопади вплинуть на врожайність зернових в Україні

Березень і квітень 2021 в Україні були холодними, з заморозками, снігопадами і дощами. Як ці погодні умови позначаться на майбутніх урожаїв зернових, розповіла глава відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко.

За словами метеоролога, насиченість землі вологою в поточному році є найвищою за останні два десятки років. Це дуже добра ознака того, що врожаї, які українські аграрії збиратимуть влітку і восени, будуть рясними, а якість сільськогосподарської продукції - відмінними. Навіть заморозки і сніг, який пройшов в центральному регіоні країни 26 квітня, не принесуть абсолютно ніякої шкоди посівам зернових культур на полях.

"Шкода заморозків визначається розвитком рослин. Оскільки три останні роки була дуже рання весна, і на період настання заморозків відбувалося масове цвітіння плодових і ягідних культур, збитки від заморозків були досить значними. У поточному році все трохи затрималось, і збитків ми чекаємо мінімальних", - пояснила співробітник Укргідрометцентру.

Тетяна Адаменко розповіла, що сходи озимих і ранніх ярових культур без наслідків переносять заморозки до -5 на грунті і до -3 в повітрі. Теплолюбні види зернових поки не посіяні, тому аграріям немає необхідності переживати за майбутні врожаї.

Холодна весна, навпаки, дуже сприятливо позначиться на розвитку та плодоношенні рослин. До того ж, велика кількість опадів наситили грунт вологою, яка ще довго буде перебувати в глибоких шарах грунту і живити коріння рослин в періоди літньої посухи.

Нагадаємо, раніше народний синоптик Наталка Діденко розповіла, яка погода встановиться в Україні на Великдень 2021.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ