Today.ua

Менше їдять і більше лікуються: на чому економлять громадяни України в період пандемії коронавіруса

Громадяни України в період пандемії коронавіруса і низки локдаунів виявилися в скрутному фінансовому становищі. Люди стали економити буквально на всьому, включаючи продукти харчування і побутову хімію, одяг і взуття.

Як показали соціальні дослідження, українці масово почали економити на розвагах і відпочинку, все більше людей проводять відпустки вдома, не залишаючи рідного міста чи села. Зменшилися витрати також на продукти харчування.

Більше половини дорослого населення країни стали набагато рідше купувати новий одяг і взуття. Не квапляться громадяни України в поточному році витрачатися на покупку побутової техніки, особливо великої (пральні машини, холодильники і т.п.), а також всіма силами прагнуть знизити витрати за комунальні послуги, намагаючись зменшити кількість споживаних ресурсів (води, газу, електроенергії).

Майже п'ята частина населення країни значно скоротила навіть витрати на мобільний зв'язок і транспорт. Понад 60 відсотків українців економлять на купівлі предметів особистої гігієни, нижньої білизни, шкарпеток і засобів побутової хімії (пральний порошок, чистячі і миючі засоби).

Як показали дослідження, лише п'ять відсотків українців продовжують жити, ні в чому собі не відмовляючи, інші змушені тугіше затягувати паски і намагатися вижити в таких складних економічних умовах.

Альтернативні дослідження компанії «Делойт» показали, що в Україні значно зріс попит на лікарські препарати, близько 31 відсотка опитаних зізналися, що стали набагато більше грошей витрачати на лікування та медикаменти.

Нагадаємо, раніше аналітики попередили, що в Україні значно підвищиться вартість «великоднього кошика». Які продукти варто купити заздалегідь?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ