Today.ua

Мало грошей та дороге житло: українські біженці назвали свої основні проблеми у Португалії

Португалія після початку повномасштабної війни в Україні прийняла понад 51 тисячу біженців. Серед них 728 дітей, які приїхали без супроводу. Названі головні проблеми, з якими зіткнулися наші земляки у далекій країні.

У Португалії опинилися 30 792 жінки та 20 924 чоловіка, які отримали дозволи на тимчасовий захист. Місцева влада видала 42 347 свідоцтва про надання посвідки на проживання.

Українські біженці найчастіше зупинялися в Лісабоні, Кашкайші, Сінтрі, Порту та Албуфейрі. Такі документи потрібні приїжджим для дозволу на роботу та пільг. Українці, які вже адаптувалися до проживання у Португалії, поділились своїми спостереженнями.

Деякі біженці живуть у муніципальних закладах та готелях, решті доводиться винаймати житло. Оренда квартир дорога – у містах, де є робота, вона коштує 500-600 євро на місяць. У селах можна зняти їх дешевше – по 300 євро. Житло у столиці коштуватиме приблизно 100 євро на місяць.

"З орендою житла - повний треш. Воно начебто є на сайтах нерухомості, а потім виявляється, що його немає. Варто питати у сусідів, у місцевих, що мешкають поруч. Бажано, щоб вас хтось рекомендував орендодавцю", - зазначили наші земляки у соцмережі Фейсбук.

При цьому допомога, яку отримують українські біженці, досить скромна – 189 євро на місяць на одного дорослого. Люди, які не мають грошей на житло, можуть отримати субсидії на оренду. Програма розрахована на 18 місяців.

Зазначено, що за оренду "туристичної оренди" потрібно заплатити від 50 євро на добу. Є варіанти житла без комунальних послуг та без меблів.

Українські школи платні, вони коштуватимуть 40-60 євро на місяць.

Що стосується клімату, то він сирий, холодний та вологий. Українці не звикли до відсутності опалення, тому у зимовий період вони відчувають контраст у порівнянні з домашніми умовами.

Нагадаємо, що українські біженці у Португалії змушені сплачувати "космічні" податки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ