Today.ua

Як зберегти гроші під час війни і інфляції: чотири поради експертів

Війна в Україні різко змінила звичний перебіг подій. Багато людей залишилися без роботи та змушені витрачати заощадження. Інфляція набирає обертів. Економісти дали рекомендації, як зберегти гроші в такий непростий період.

Знецінення гривні призводить до того, що українці стрімко втрачають кошти. З кожним днем їм за ті ж самі суми доступно менше товарів та послуг. Мінімізувати ризики та зберегти більше грошей допоможуть чотири поради експертів.

Не користуйтесь кредиткою

У непростий час краще забути про кредитну картку. Користуючись пластиком, ви не відчуваєте, як простіше розлучаєтесь із грошима. За відсутності стабільного доходу та при напруженій ситуації в країні, краще щодня чітко розуміти: скільки і на що ви витратили. Готівку віддавати не так легко, тому шанси зберегти її зростають.

Заощаджуйте на товарах

Під час війни бажано переглянути свої витрати, зокрема на їжу. Якщо не закуповувати харчі тоннами, можна непогано заощадити. Зробіть ставку на місцевих виробниках, чиї товари найчастіше дешевші і корисніші. Особливо це стосується овочів, фруктів та м'яса, які краще купувати у фермерів, а не у дорогих торгових мережах. І не ходіть на базар голодними – точно менше витратите на смаколики.

Відмовтеся від шкідливих звичок

Алкоголь та цигарки здатні пробити діру у сімейному бюджеті. Саме час оздоровитися, а заразом зберегти пристойні суми. Згадайте, куріння та вживання спиртного – це лише шкідливі звички, а не життєва необхідність.

Зберігайте заощадження у валюті та у банку

Валюта стійкіша до коливань на фінансовому ринку. Бажано зберігати кровні у доларах чи євро, а не у гривні, яка слабшає на тлі бойових дій у країні. Краще відкрити депозит у банку з постійним доступом до своїх коштів. Вони залишаться у безпеці, при цьому ще й примножаться, а це головний спосіб зберегти гроші від інфляції.

Раніше фінансисти розповіли, що буде із заощадженнями українців, якщо банки збанкрутують під час війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ