Today.ua

Хімію, фізику та інші точні науки вилучать із програми: в школах зменшать кількість предметів

Хімія, фізика та інші точні науки зникнуть зі шкільної програми. Стало відомо, що у старшій школі їх вилучать із обов'язкового навчального курсу. Діти зможуть вивчати ці предмети у профільних класах.

Міністерство освіти та науки України представило огляд проект навчального плану, в якому зазначено, що у 10-11-х класах буде виключено такі науки як хімія, фізика та інші. Ці предмети вивчатимуться лише тоді, якщо учні оберуть ці напрямки. В іншому випадку кількість годин на вивчення предметів буде зменшено.

Таким чином, учні замість 8,5 години на тиждень діти навчатимуться 18 годин за варіативною складовою навчального плану. При виборі інваріативної – замість з 29 години у них буде 20 годин на тиждень. У МОН вважають, що цей проект має допомогти школам оптимізувати план навчального року.

Школярі замість двох предметів "Алгебра" та "Геометрія" отримають курс "Математика", викладання якого скоротять з п'яти до трьох годин на тиждень. Хімія, фізика, географія та біологія будуть об'єднані в курс "Людина та природа". На нього виділятимуть три години на тиждень.

Курс "Література", до якого входить українська та зарубіжна література, займатиме дві години на тиждень, як і "Історія" (Всесвітня та України). Фізична культура займатиме не дві, а три години на тиждень.

Які предмети можуть зникнути у школах

Головна ідея у тому, щоб діти знали основи кожного предмета, але більш поглиблено вивчали ті, на які хочуть зробити акцент.

Міністр освіти та науки Оксен Лісовий заявив, що у школі залишаться всі основні природничі та гуманітарні дисципліни. Він запевнив, що ключові предмети збережуться, але потрібно оптимізувати програму – наприклад, подати основи здоров'я більш концентровано. Деякими курсами можна буде пожертвувати, проте важливо враховувати можливості дитини.

"Всі ключові дисципліни – і природні, і гуманітарні, мають бути збережені. Вони мають бути концентровані, але надані таким чином, щоб врахувати можливість дитини засвоїти весь масив знань", - зазначив голова МОН під час телемарафону.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в українських школах знову викладатимуть двома мовами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ