В Україні майже на 90 відсотків знизилося виробництво яловичини, що спричинило різке підвищення вартості продукту. Чи буде у майбутньому країна виробляти м'ясо яловичини не відомо.
Про це розповіли в Українському клубі аграрного бізнесу.
Ціни на яловичину на внутрішньому ринку України сягають 300-400 гривень за кілограм. Купити м'ясо за такою вартістю можуть собі дозволити дуже небагато українських споживачів, більшість змушена вибирати дешевші продукти харчування.
Причина різкого зростання цін на яловичину дуже проста, у країні майже зупинено виробництво. Поголів'я великої рогатої худоби скоротилося за роки незалежності України до історичного мінімуму – на 88%. З початку року обсяги виробництва яловичини знизилися на 6,7%.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
"Кількість поголів'я в Україні демонструє скорочення протягом багатьох років, що ставить під питання функціонування галузі у майбутньому", – йдеться у повідомленні Українського клубу аграрного бізнесу.
Падіння обсягів виробництва яловичини вже призвело до того, що м'ясо корів займає лише 15% у раціоні пересічних жителів України. На експорт у 2021 році до Китаю, Казахстану та Білорусі було відправлено понад 11 тисяч тонн української яловичини. Водночас, Україна імпортує яловичину зі США, Литви та Австрії в обсязі близько 10,7 тисячі тонн. Дані вказані за період із січня по вересень 2021 року.
Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні яловичина та свинина стануть дорогим та дефіцитним продуктом. Чому українцям доведеться забути смак м'яса.