Today.ua

Фальшивих грошей стало занадто багато: українцям розповіли, як не стати жертвою шахраїв

Українцям розповіли, як діє схема поширення фальшивих купюр в країні, а також про те, як не попастися на вудку шахраїв. Підроблені гроші навіть дуже високої якості можна відрізнити без спеціального обладнання.

В Україні катастрофічно розростається ринок фальшивих купюр. Підроблені гроші стали настільки широко поширеними, що уникнути неприємностей стає все складніше. Фальшивки вже збувають не тільки при покупці товару на ринку і в громадському транспорті, але навіть у великих супермаркетах і через термінали.

Фальшивомонетники останнім часом навчилися виробляти підроблені купюри високої якості, поширюють їх в месенджерах і висилають Новою поштою ... Водяні і ультрафіолетові знаки, прес, орловський друк і лазерне гравіювання більше не є надійним захистом банкнот, все це навчилися відтворювати в підпільних цехах. Більш того "умільці" без проблем навіть штучно старять новенькі підробки, щоб вони не виділялися із загальної грошової маси.

Варто відзначити, що згідно з чинним в Україні законодавством, за підробку грошових знаків загрожує до 7 років позбавлення волі!

Заступник голови Національного банку Олексій Шабан розповів, що система захисту української гривні знаходиться на високому рівні і відповідає системам захисту провідних валют світу. Визначити справжність банкноти можна візуально і на дотик. Так, на купюрах номіналом в 200 гривень є вісім елементів захисту, підробити які практично неможливо. Це чіткі мікротексти, повністю занурена в папір захисна стрічка, квітка лілії, який змінює колір при зміні кута огляду. Крім того, дуже уважно слід перевіряти всі банкноти номіналом 500 грн 2006 року випуску, саме ці купюри найчастіше підробляють. У маленьких магазинах і громадському транспорті завжди розраховуйтесь дрібними купюрами, щоб на отримати в якості здачі фальшивки великого номіналу.

Ще один відмінний спосіб уникнути отримання фальшивих грошей, це розраховуватися, де це можливо, банківською картою.

Нагадаємо, раніше в Нацбанку розповіли, як виглядають фальшиві купюри номіналом в 1000 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ