Today.ua

Доставка газу: стало відомо, чому українці платять у селах більше, ніж у містах

Усі українці змушені оплачувати доставку газу. З'ясувалося, чому у селах ця послуга обходиться дорожче, ніж у великих містах.

У Нацкомісії, яка здійснює держрегулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), пояснили ситуацію. Зазначено, що тариф на розподіл блакитного палива залежить від таких показників:

Таким чином, що більше газу використовують споживачі на території обслуговування конкретного облгазу, то нижчим буде тариф. Також необхідно враховувати кількість користувачів та співвідношення протяжності мереж.

Тому у великих українських містах плата за доставку ресурсу нижча, ніж у малонаселених регіонах, де газопроводи проводяться у невеликі села – на сотні кілометрів.

Вартість доставки газу можна розрахувати самостійно. Для цього українці мають зафіксувати свій обсяг споживання у минулому році, після чого помножити його на тариф газорозподільної компанії. Отриману суму потрібно поділити на 12 платежів – і можна дізнатися, скільки потрібно сплачувати за доставку газу на місяць.

Різні постачальники газу пропонують такі тарифи на блакитне паливо:

Компанія Енерджі Трейд Груп має сезонну пропозицію — акційний тариф "Чорна п'ятниця". У ньому вартість газу становить 7,699 грн за кубометр.

Народний депутат Ярослав Железняк повідомив, що українці заборгували за комуналку 35,35 млрд грн (станом на 1 грудня). Користувачі найчастіше ігнорують платежі за:

Раніше Нафтогаз повідомив, коли в Україні відключать опалення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ