Today.ua

Долар скоро буде по 50 гривень: експерт розповів, до чого готуватись українцям

В Україні спостерігаються незначні коливання курсу валют. Однак фінансові аналітики вважають, що в нашій країні в умовах війни незабаром різко подорожчає долар.

Невтішний прогноз зробив директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров. Він нагадав, що українські єврооблігації дешевшають уже сім тижнів поспіль. Вони впали у ціні майже вдвічі – на 45%, а ВВП-варранти – на третину. Це свідчить про неминуче зниження курсу національної валюти – до рівня 40-50 гривень за долар.

Експерт вважає, що ситуацію не врятує навіть фінансова допомога із Європи. За підсумками березня-червня вона склала 10,2 млрд доларів із необхідних 22 млрд.

Гончаров зазначив, що масовий вихід нерезидентів з українських єврооблігацій та обвал гривні може дуже негативно позначитися на капіталі наших комерційних банків, які мають на своєму балансі великий обсяг боргових цінних паперів (державних та корпоративних облігацій).

Особливо важко буде ФОПам та малому бізнесу, які не мають достатньої надійності та фінансової стійкості пережити різку девальвацію гривні. На думку фахівця, Нацбанк може впоратися з наслідками такого обвалу двома шляхами:

За даними на 12 липня, долар у середньому продається у банках по 37 грн. Це дорожче на 10 копійок порівняно із вчорашнім днем. Продаж американської валюти також змінився – до 37,33 грн. НБУ із 24 лютого утримує офіційний курс на рівні 29,25 грн за долар.

Нагадаємо, у якій валюті українцям порадили зберігати заощадження у період війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ