Today.ua

Долар та євро подорожчали перед вихідними: як українці можуть заробити на курсі валют

В Україні перед вихідними подорожчали долар та євро. Стало відомо, як можна заробити на курсі валют.

Курс долара та євро на 21 квітня

За даними Мінфіну, курс долара на готівковому ринку сьогодні подорожчав на 10 копійок у купівлі та на 15 копійок у продажу. Котирування до гривні – 38,20/37,70 грн.

Євро подорожчав у продажу на 15 копійок – до 41,75 грн і не змінився у купівлі – 41 грн.

На чорному ринку (в обмінниках) долар подорожчав на 15 копійок у продажу – до 38,30 грн та на 10 копійок у купівлі – до 38,10 грн. Курс євро зріс на 15 копійок у продажу – 41,80 грн та на 10 копійок у купівлі – до 41,55 грн.

Як українці можуть заробити на різниці курсу валют

З початку року гривня помітно укріпилася до американського долара. Якщо у січні середній курс був на рівні 40,8 грн, то зараз – уже 37,8 грн. Зміни на валютному ринку пов'язані з багатьма чинниками, серед яких відсутність високого попиту, відмова НБУ від закупівлі нових військових облігацій у Міністерства фінансів для покриття державних витрат.

Українці можуть використати позитивну тенденцію на свою користь: купити за вигідним курсом валюту військові валютні облігації, ставка за якими становить 4,85% річних. Відсутність оподаткування його ПДФО (18%) робить їх найвигіднішим варіантом з погляду рівня ризику та прибутковості.

Багато банків продовжують залучати валютні депозити під 3-6%. Проте відсотковий дохід обкладуть прибутковим податком у 18% та військовим збором (1,5%). Військові валютні та гривневі облігації обкладаються лише військовим збором.

Також відомо, що більшість банків різниця між готівковим і безготівковим євро залишається великою і досягає гривні. Примітно, що безготівковий євро коштує дорожче за готівковий.

Можна сплатити покупки в тисячу євро на іноземному сайті гривневою карткою. Тоді з балансу спишуть 41 800 грн, а можна купити в обміннику готівку та поповнити ними на карту, після чого розрахуватися нею. Така покупка обійдеться на тисячу гривень дешевше – у 40 800 грн. Якщо загальна сума покупок вища – економія буде більшою.

Нагадаємо, що у держбюджеті середньорічний курс долара закладено на рівні 42,2 гривні та понад 45 гривні на кінець року. Економісти радять не зберігати заощадження в одній валюті та одному банку.

Раніше повідомлялося, що буде з курсом долара після закінчення війни – з'явився оптимістичний прогноз аналітика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ