Today.ua

“Дітей віддадуть родичам?“: що відомо про мобілізацію жінок з 1 жовтня

В Україні в умовах війни відбувається загальна мобілізація. В армію можуть призвати всіх військовозобов'язаних - як чоловіків, так і жінок. У Центрі протидії дезінформації при РНБО надали відповіді на поширені питання.

Новина про мобілізацію жінок викликала у суспільстві ажіотаж. Поширилося багато фейків щодо заклику жінок на військову службу. Експерти розвіяли найпоширеніші міфи, які дезінформують українців.

Фейк 1. Жінок у віці 18-60 років забирають до армії, а потім відправляють на війну

З 1 жовтня українські жінки мають вставати на облік. Це означає, що жінка стає військовозобов'язаною та перебуває у запасі Національної гвардії, Збройних Сил України чи інших військових формувань. Йдеться лише про жінок із професіями, визначеними у наказі №313 Міноборони України від 11.10.21.

Фейк 2. Матерей заберуть до армії, а їхніх дітей віддадуть родичам

Представники Центру протидії дезінформації при РНБО наголосили, що жінки, які виховують неповнолітніх дітей (до 18 років) не можуть бути призвані на військову службу під час мобілізації.

Фейк 3. Жінки служать незалежно від бажання

Фахівці уточнили, що мобілізація та взяття на облік – різні речі. Українки справді служать в армії, проте роблять це за умовами контракту чи добровільно.

Примітно, що кількість жінок в українській армії – одна з найбільших у світі. Вони без примусу вирішили захищати батьківщину від російських окупантів.

Раніше повідомлялося, кого в Україні точно не заберуть до армії під час загальної мобілізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ