Today.ua

Справу «Ощадбанк проти Росії» програно: суд Парижа скасував рішення арбітражного трибуналу

Апеляційний суд Парижа (Франція) закрив справу «Ощадбанк проти Росії» не на користь України. Паризький суд скасував попереднє рішення арбітражу, згідно з яким Росія повинна була відшкодувати «Ощадбанку» збитки через незаконно експропрійовані банківські активи в Криму.

Арбітражний суд в столиці франції 26 листопада 2018 року задовольнив вимогу українського «Ощадбанку» про компенсацію збитків, завданих в результаті протиправної анексії Криму РФ. Сума виплат, призначена арбітражним трибуналом, становила 1,1 млрд доларів, без урахування відсотків.

Однак, російська сторона подала апеляцію в національний суд в Парижі, який у вівторок, 30 березня 2021 р, скасував рішення арбітражного суду у справі «Ощадбанк проти Росії», взявши до уваги відсутність юрисдикції приймати трибуналом подібні рішення.

Паризький апеляційний суд заявив, що дія договору про захист інвестицій, в рамках якого Україна мала намір отримати компенсацію збитків від Росії, вступив в силу з 1 січня 1992 року. Тоді як «Ощадбанк» почав функціонувати в Криму значно раніше.

Ще не відомо, чи буде українська сторона подавати позов до французького касаційний суд з метою оскарження рішення апеляційного суду.

Нагадаємо, раніше одна з клієнток поскаржилася, що залишилася без машини через те, що «Ощадбанк» видав їй зіпсовані грошові купюри. Долари виявилися покритими цвіллю, зношеними і склеєними купюрним скотчем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ