Today.ua

Дефіциту газу не буде: де Україна закупить паливо перед найскладнішим опалювальним сезоном

В Україні буде найскладніший опалювальний сезон. При цьому гострий дефіцит газу в країні не очікується. Влада знайшла постачальників палива.

Щоб забезпечити нормальний опалювальний сезон, Нафтогаз має імпортувати до 3 млрд куб. м газу. Відповідну інформацію надав голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус.

Зазначено, що 1,2 млрд куб. м можна викупити в українських приватних газовидобувачів до кінця року. Однак доведеться закупити в інших країнах до 3 млрд. кубометрів палива – "щоб був баланс". Герус наголосив, що викуп 1,2 млрд куб. м палива дозволить державі забезпечити національні газовидобувні компанії потрібними фінансовими ресурсами.

На даний момент у підземних газових сховищах України вже закачали 12,5 млрд куб. м газу і цей обсяг щодня збільшується. Керівник Нафтогазу Юрій Вітренко наголосив, що Україні до початку опалювального сезону потрібно закачати щонайменше 15 млрд кубометрів блакитного палива.

Експерт із питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп пояснив, що головна загроза для енергетичної галузі України у зимовий період – удари по об'єктах критичної інфраструктури. За його словами, небезпечним є і пошкодження залізничної інфраструктури, через яку вугілля доставляється на станції, а також самих об'єктів генерації - ТЕС, ТЕЦ та інших.

Мер Львова Андрій Садовий налаштований оптимістично. Він уточнив, що у місті активно готуються до майбутньої зими та котельні забезпечують тепловими насосами.

"Далі — дрова та буржуйки. У кожній будівлі вони мають бути встановлені, але необхідно продумати всі системи вентиляції, щоб не було лиха. Наше управління з надзвичайних ситуацій це моніторитиме", - зазначив Садовий.

Раніше Нафтогаз повідомив, скільки мешканці України платитимуть за газ у зимовий період.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ