Today.ua

Дефіцит та подорожчання хліба до 50 гривень за буханець: що буде далі з цінами у 2022 році

Надто високі тарифи на газ руйнують українські підприємства. Криза торкнулася багатьох галузей, у тому числі й виробників стратегічно важливих продуктів харчування – хлібобулочних виробів. Підприємства змушені будуть скорочувати виробництво та підвищувати ціни на хліб.

Керівник громадської організації "Українська організація захисту споживачів послуг" Олег Титамир виступив із попередженням, що через різке підвищення тарифів на газ для промислових підприємств виробники хлібобулочних виробів в Україні зазнають величезних збитків.

Титамір також нагадав, що близько 80% продовольчого зерна Україна експортує за кордон, у результаті на внутрішньому ринку різко зросли ціни на пшеницю та борошно. До зростання цін на сировину додалися ще й непосильні тарифи на газ, що стало тяжким ударом для виробників хліба.

Якщо найближчим часом ситуація не зміниться, то заради хоча б мізерної рентабельності виробники почнуть скорочувати обсяги продукції та підвищувати ціни на хліб. Але далеко не кожен громадянин в Україні зможе собі дозволити купити буханець хліба на 40-50 гривень. Захистити українців від дефіциту хліба та захмарних цін на продукт харчування, який завжди був найдоступнішим, може лише держава, упевнений Олег Титамир.

Якщо влада терміново не втрутиться, то найближчим часом в Україні почне масово закриватися хлібозаводи, виникнуть перебої з постачанням хліба до магазинів.

Нагадаємо, про перший етап підвищення цін на хліб пекарі України заявили напередодні Нового 2022 року. На скільки подорожчає стратегічно важливий продукт?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ