Today.ua

Борщ в Україні та Європі: стало відомо, де продукти коштують дорожче

З початку повномасштабної війни ціни на продукти значно зросли. При цьому вони все одно нижчі, ніж у багатьох європейських країнах. Стало відомо, скільки коштує борщ у нас і за кордоном, у регіонах із розвиненою економікою. Виявилося, що страва в Україні коштуватиме дорожче, ніж у Франції, Німеччині, Польщі чи Італії.

Фахівці кадрового порталу rabota.ua порівняли вартість продуктового кошика у країнах Євросоюзу та України. Вони проаналізували жовтневі ціни у крупних торговельних мережах. Курс валюти враховувався в 40 грн/євро.

З'ясувалося, що борщ в Україні буде приготувати дорожче, незважаючи на нижчі ціни на інгредієнти у порівнянні з європейськими. Аналітики враховували вартість свинини, картоплі, цибулі, моркви, буряку та помідорів в різних країнах. 

Так, мінімальний чек на продукти борщового набору – в Україні, а максимальний – у Франції, Італії та Німеччині. При цьому, якщо порівнювати частку, яку становитиме ця покупка в мінімальному брутто-доході, стане відомо, що ситуація протилежна. В Україні борщ займає близько 4,7% його. А ось у Німеччині – лише 0,7%, у Франції – 1%, а у Польщі – 1,5%.

Зазначено, що українські продукти будуть дешевшими, якщо купувати їх на європейські зарплати. Тому сотні румунів навіть у воєнний період їздять на шопінг до Чернівців.

Нагадаємо, як приготувати борщову заправку із буряків на зиму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ