Борщ рекордно подорожчав після початку повномасштабної війни. Зрослли в ціні всі продукти, які потрібні для приготування національної страви. Стало відомо, скільки вони коштують на початку осені.
Борщ є однією з традиційних страв українців. Цього року всі інгредієнти для нього зросли в ціні. За даними Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", набір продуктів подорожчав порівняно з аналогічним періодом минулого року на 60,2% - з 69,76 грн до 111,78 грн. Максимальна вартість у поточному році була зафіксована у червні – 118,52 грн.
Економісти прорахували, що свинина подорожчала на 19,8% – зі 122,11 до 146,23 грн/кг. М'ясо – найдорожчий інгредієнт, без нього перша страва коштуватиме приблизно 53 грн. В Українському клубі аграрного бізнесу уточнили, що на початку вересня злетіли ціни на всі овочі борщового набору, окрім картоплі.
"Капуста коштує близько 17,30 грн за кілограм (у 2,8 разу більше за ціну на початку вересня минулого року), цибуля – 31,66 грн/кг (зростання у 3,9 разів), морква – 23,40 грн/кг (у 2,6 раза більше) та буряк – 12,63 грн/кг (зростання у два рази)", - зазначила аналітик УКАБ Світлана Литвин.
Аналітики ТСН повідомили, що велика склянка квасолі на ринку коштуватиме 15 грн. П'ять 5 картоплин, одна морква, дві цибулини, капуста та головка часнику коштуватимуть 70 грн. Буряк коштує близько 13 гривень. Разом із рештою компонентів каструля борщу коштуватиме близько 140 грн.
Нагадаємо, що борщ зроблять ідеальним три хитрощі, якими поділилися досвідчені кулінари.