Today.ua

Безробіття в Україні: як отримати допомогу, і які суми передбачені під час війни

Мільйони жителів України залишилися без доходу через російську агресію. Влада врегулювала порядок нарахування і призначення допомоги. Безробітні можуть отримати статус та соціальну виплату завдяки внесенню змін до відповідного закону.

Українцям, які втратили роботу під час війни, потрібно звернутися до центру зайнятості та подати заяву на отримання статусу безробітного. Це можна зробити при безпосередньому зверненні, через програму "Дія" та в телефонному режимі. Після закінчення військового стану громадянин повинен протягом 30 днів подати до центру зайнятості оригінали таких документів:

У 2022 році максимальний розмір допомоги з безробіття становить: 9 924 гривень з 1 січня, 10 400 гривень – з 1 липня та 10 736 гривень – з 1 грудня.

Держава надає виплати залежно від тривалості безробіття. У перші 90 календарних днів це повна сума, у наступні 90 днів – 80% від неї та надалі – 70%.

Максимальний розмір допомоги не повинен перевищувати чотирикратного розміру прожиткового мінімуму. При цьому максимальний розмір виплат з безробіття під час воєнного стану не може бути більшим за 150% мінімальної зарплати. Нинішнього року це 9750 гривень.

Якщо безробітний залишив територію України, він втрачає право на виплати. Нагадаємо, у яких регіонах України найбільша кількість вакансій та найвищі зарплати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ