Today.ua

Без дітей та тварин: як українським біженцям орендувати квартиру в Польщі

Українські біженці у Польщі зіткнулися із проблемами при пошуку житла. Орендодавці не горять бажанням здавати квартири в оренду людям з дітьми та тваринами.

Багато наших співвітчизників активно шукають роботу та житло у Польщі, куди переїхали після початку повномасштабної війни. Оренда квартир пов'язана з труднощами – людям мало просто мати бажання та гроші, щоби зняти кімнати.

Програма безкоштовного житла обмежена 120 днів. Українські біженці масово скаржаться на те, що поляки не хочуть здавати апартаменти приїжджим із маленькими дітьми та улюбленцями.

"З житлом важко, українців з дітьми не хочуть, з тваринами тим більше", - зауважили українці у Telegram-каналі для допомоги біженцям.

Складнощі особливо відчуваються у великих містах, де можна знайти роботу. Ціна на квартири буквально злетіли. При цьому місцеві жителі регулярно збільшують орендну плату.

"Ми живемо в Гданську вже більше року, орендуємо трикімнатну квартиру в центрі міста. Вже тричі господар піднімав нам орендну плату з початку війни, востаннє – на 1000 злотих. Загалом, платимо більше тисячі євро, а іншого житла просто немає – ті, квартири, які добудовуються поруч, вже заброньовані майбутніми орендарями", - цитує РБК киянку Світлану Валевську.

Українські біженці можуть шукати житло на різних порталах, серед яких:

Експерти порадили враховувати, що у вартість, вказану в оголошеннях про оренду, часто не входять плата за обслуговування будинку, інтернет, газ та електроенергію.

При оплаті за перший місяць з вас візьмуть і завдаток. Йдеться про суму в 1-2 місячні платежі за житло.

Зауважте, що в договорі прописується термін, на який здається квартира. Якщо людина виїжджає раніше, вона заплатить штраф. Тому важливо підписувати договір на невизначений час.

Спілкуйтеся з орендодавцем напряму. Уточніть наявність меблів, деталі договору, термін оренди та оплату. Якщо вас влаштовують умови – погоджуйтесь, оскільки попит на ринку нерухомості Польщі зараз перевищує пропозицію.

Нагадаємо, куди працевлаштовуються у Польщі українські біженці із вищою освітою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ