Today.ua

Банкрутство під час війни: що робити українцям, які не можуть повернути кредит

Невиплачений кредит, борг за яким перевищив суму в 180 тисяч гривень, можна відстрочити. Українці, які не можуть повернути гроші, повинні визнати себе банкрутами.

Фахівці центру безкоштовної правової допомоги розповіли, як отримати додатковий час для повернення коштів. Якщо підприємець чи інша фізична особа не може виплатити борг, необхідно звернутися до господарського суду за місцем проживання або реєстрації та подати заяву про відкриття справи про неплатоспроможність. Це можна зробити, якщо:

Суд відкриває провадження та вводить мораторій на 120 діб — до моменту ухвалення остаточного рішення у справі. У зазначений період зупиняється дія виконавчих проваджень, нарахування штрафів та фінансових зобов'язань за несвоєчасне погашення боргу. Документи на підтвердження підстави для банкрутства:

Як реструктурувати борг

Підприємець чи фізична особа мають надати суду план, як планують сплачувати борги. Це процедура, яка проходить паралельно до судового процесу. Одним із способів вирішення проблеми є укладання мирової угоди.

Зазначені процедури стосуються кредитів у сумі понад 180 тисяч гривень. При цьому до них не належать компенсації шкоди здоров'ю або життю людей та справи щодо стягнення аліментів.

Нагадаємо, що з 31 травня українці мають право подавати заявки на виплати від міжнародних організацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ