Today.ua

Росія скорочує транзит газу через Україну: як це вплине на тарифи

Росія поступово скорочує транзит газу через Україну до Європи, що може відбитися на тарифах. За словами енергетичних експертів, якщо не буде транзитного газу і тиску в системі, то українцям доведеться більше спалювати газу, і, відповідно підвищиться вартість транспортування цього газу до кінцевого споживача.

Співзасновник Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук зазначив, що якщо Росія ще більше скоротить транзит газу, то транспортна складова може вирости з нинішніх 15-20% до мінімум 50%. У нас буде так як в Європі, де споживачі платять більше саме за транспортування, а не за сам газ.

Після запуску газопроводу "Турецький потік" транзит до Туреччини, Греції і Болгарії повністю перейшов на нові газопроводи. Вже з 1 квітня постачання газу в Румунію повністю забезпечуються з боку Болгарії через новий газопровід. Через Україну транзит виконується тільки для Молдови. Якщо "Турецький потік" продовжать через Болгарію і Сербію, то "Газпром" переведе і транзит до Угорщини. Україна на цьому втратить 10-12 млрд кубометрів транзиту щорічно. Росії вигідно мінімізувати транзит газу через Україну, щоб після 2024 року новий контракт передбачав використання газотранспортної системи (ГТС) України в режимі резервної системи.

Втрачений транзит газу для України - це не тільки втрачені гроші, але і загроза енергетичній безпеці країни. Адже поки по нашій трубі йде газ в Європу, ми можемо бути впевнені, що Україна не залишиться без енергоресурсу. А коли наша труба стане не потрібна, то ситуація може змінитися.

Раніше повідомлялося, що з травня всіх українців переведуть на річний тариф.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ