Today.ua

Реальні ціни на квартири у Києві під час війни: вартість оренди і купівлі

Попри те, що російських окупантів прогнали далеко від столиці і взагалі вигнали за межі Київщини, ціни на столичну нерухомість поки що не відновились до колишнього рівня. Вони значно нижчі. Причому значно дешевші і ціни на оренду житла, і продажні ціни на квартири.

Про те, що відбувається на столичному ринку житла, і які ціни на квартири зараз актуальні, розповів керуючий активами Concorde Capital Артем Щербина.

Отже, за словами Щербини, ціни на квартири, як у купівлі, так і в оренді, значно "відкотились" назад.

Оренда

Так, вартість оренди столичної житлової нерухомості знизилась порівняно до 23 лютого на 38%. Залежно від кількості кімнат у помешканні, ціни знизились таким чином:

Причому, незважаючи на те, що в Київ вже повернулося з евакуації чимало людей, на вартості оренди житла це поки що ніяк не позначилось. Очевидно наразі повернулись лише ті, кому є де жити.

Купівля

Що стосується купівлі житла, то в цьому сегменті ринку столичної нерухомості ціни також стали нижчими, але зниження не таке разюче, як в оренді.

На вторинному ринку поки не укладають угод, адже доступ до реєстру відкрили ще не всім нотаріусам. А от на первинному ринку вже є деяке пожвавлення, але до довоєнних обсягів продажу ще дуже далеко. Не знаючи, що і як буде далі, люди не квапляться вкладати гроші в нерухомість. Тим більше - в столичному регіоні, який знову може опинитись під прицілом.

Отже, ціни на квартири в Києві знизились на 10-30%. Відсоток зниження залежить в основному від розташування будинку. Якщо в Україні не припиняться активні бойові дії, ціни на житло у Києві не повернуться до довоєнного рівня, а сам столичний ринок житла зрештою зійде нанівець, вважає аналітик.

Та якщо війна, принаймні її активна фаза, швидко скінчиться, то ціни на житло можуть піти вгору. Щоправда, для цього лише закінчення військових дій буде замало, адже українці збідніли, і купівельна спроможність населення реально впала. Отже, забудовникам треба буде шукати всілякі методи заохочення покупців, аби й самим вижити, і дати людям можливість купити квартири.

Нагадаємо, стало відомо, в яких регіонах ціни на житло в новобудовах не знизились, а залишились на довоєнному рівні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ