Today.ua

ПриватБанк, Ощадбанк та інші банки змінять умови видачі кредитів

Через війну в України похитнулась стабільність фінансової системи. Зростає кількість неповернених кредитів. Більшість банків наразі функціонують у звичному режимі, але тримати удар їм дедалі важче. Через це вони підвищують кредитні ставки, а також посилюють вимоги до позичальників. Жорсткі умови видачі кредитів запроваджують у себе ПриватБанк, Ощадбанк та інші популярні українські банки.

Отже тепер отримати кредит зможуть лише позичальники із незаплямованою кредитною історією, розповідає gsminfo.

Період, коли банки та інші фінустанови, були готові роздавати кредити населенню направо й наліво, канув у Лету. Відтепер банки будуть дуже виважено підходити до кредитування громадян. Якщо у позичальника є неповернені кредити або великі затримки з поверненням грошей, то кредит йому не дадуть.

Крім того, змінюють й умови позики. У зв'язку з тим, що зростають процентні ставки за депозитами, банки вимушені підвищувати ставки і за кредитами. Тобто дешевих кредитів тепер не буде. І перш ніж узяти позику, клієнт ретельно муситиме зважити, чи зможе він повертати гроші, взяті під високі відсотки.

Попит на кредити впав не тільки через обмеження з боку банків

Багато українців, які до війни охоче брали як іпотеку, так і недорогі побутові кредити, тепер не готові так ризикувати. По-перше, через те, що у війну ніхто не може гарантувати збереження придбаного майна. По-друге, у людей різко скоротились доходи, а дехто й узагалі втратив роботу. По-третє, як уже було зауважено, у ПриватБанка, Ощадбанка та інших банків зросли кредитні ставки. І при цьому банки не готові давати позику на довгий період. Тому строк повернення кредитів став коротшим.

Таким чином, кредитування в Україні активно йде на спад. А вслід за ним почнуть скорочуватись і депозитні вклади. Таким чином, для того, щоб відновити колишні умови кредитування, банкам знадобиться не один рік. А поки що, більшості українців доведеться навчитися жити "на свої", а не на позичені гроші.

Нагадаємо, в Україні намічаються проблеми у вкладників великого банку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ