Today.ua

Примусова мобілізація: юрист розповів, у яких випадках можна відмовитись від походу до військкомату

Мобілізація в Україні продовжується до 20 травня. Повістки продовжують вручати всім військовослужбовцям у віці від 18 до 60 років. У деяких випадках українців силою забирають до військкоматів. Юрист Катерина Котенкова розповіла, чи це законно.

Так, без згоди військовозобов'язаного його не мають права нікуди "тягнути". Є процедура вручення повісток, і її не можна порушувати. Юрист порадила українцям, яким намагаються заламати руки та кудись вести під час спроби вручити повістку, негайно дзвонити до поліції, бо такі дії представників ТЦК є незаконними.

Нікого "під дулом автомата" не можуть змушувати пройти у військкомат. Часто трапляється, що чоловіки відмовляються ставити підпис про отримання повістки, і їх силою забирають до військкомату. Однак так не повинно бути.

Перед врученням повістки працівники військкомату обов'язково мають з'ясувати особу людини, якій вони хочуть надати документ. У повістці обов'язково мають бути зазначені ПІБ призовника та підпис начальника ТЦК.

Наприклад, якщо чоловікові понад 60 років і він не є військовозобов'язаним, то вручати йому повістку і змушувати проїхати у військкомат ніхто не має права. Те саме стосується громадян з відстрочкою або повністю звільнених від служби. Після пред'явлення ними відповідних документів, що дають право на відстрочку, їх ніхто не повинен примушувати підписувати повістку та йти у військкомат.

Навіть після прийняття повістки призовник має низку законних підстав не прийти у військкомат. До них належать: стан здоров'я; смерть рідних; догляд за хворими рідними; стихійне лихо чи інша надзвичайна ситуація; складання іспитів до вузу.

Важливо обов'язково надати підтвердження причини неявки до військкомату, щоб потім не нести відповідальності за ухильність.

Раніше повідомлялося, як відбувається мобілізація жінок-медиків на фронт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ