Today.ua

Потрібно встигнути до 1 травня: українським біженцям за кордоном розповіли, як подати декларацію про доходи

Українські біженці, які виїхали за кордон, мають декларувати свої прибутки. Однак, це стосується не всіх громадян. Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев у своєму Telegram-каналі докладно розповів, кому та які податкові декларації потрібно заповнити до 1 травня.

Так, податкові декларації мають заповнювати виключно резиденти України. Статус резидента визначається за такими критеріями:

Таким чином, українські біженці, які виїхали за кордон, можуть не подавати податкові декларації, якщо за певними критеріями не є податковими резидентами України.

У свою чергу резиденти України, які мають неоподатковувані доходи, не звільняються від обов'язку подання декларації. Українцям загрожують штрафні санкції на суму 340 грн. за ухилення від цього зобов'язання. Також на них можуть накласти адмінвідповідальність через попередження або оштрафувати у розмірі 3-8 тис. грн.

За словами Гетьманцева, українським громадянам за кордоном слід задекларувати виплати:

Таким чином, потрібно повідомити про будь-яку додаткову допомогу, яку біженці отримують за кордоном, у тому числі від міжнародних благодійних організацій чи уряду.

Контролювати такі прибутки громадян непросто. Адже податкова служба України не має доступу до банківських рахунків громадян і не знає, хто і скільки отримує, перебуваючи за кордоном. Тому влада сподівається лише на свідомість українців.

Раніше повідомлялося, що в Україні з'явився новий податок на город, який необхідно сплатити у 2023 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ