Today.ua

Понад половину літніх українців отримують пенсію, меншу за 4 тисячі гривень: їм будуть підвищувати виплати

Попри індексацію пенсійних виплат, яка відбулася в березні, у більшості літніх українців пенсія не перевищує 4 тисяч гривень. Таку пенсію отримують 51,73% громадян пенсійного віку.

При цьому 0,63% українців мають пенсію навіть меншу за 2000 гривень, повідомляють у ПФУ. Таких отримувачів мінімальних виплат по всій Україні налічується понад 67 тисяч осіб. Загалом це небагато в масштабах України та порівняно із загальною чисельністю пенсіонерів, що становить 10,7 мільйона.

Водночас, найбільший прошарок літніх українців також не може похвалитись високими виплатами. Пенсію в розмірі від 2 до 3 тисяч гривень отримують 29,77% пенсіонерів. Ще 21,33% мають від 3 до 4 тисяч гривень. Від 4 до 5 тисяч платять 15,21% пенсіонерів. А 23,15% щомісячно отримують від 5 до 10 тисяч гривень.

Далі іде загін пенсіонерів, які мають понад 10 тисяч гривень. Їхня питома вага значно нижча, ніж у попередніх груп. Пенсію понад 10 тисяч гривень мають менше 10% (9,91%) отримувачів пенсійних виплат.

І нарешті, найкраще матеріально забезпечені колишні судді. Їхнє довічне утримання (саме так називається суддівська пенсія) цьогоріч становить в середньому 97,7 тис. гривень.

Уряд придумав, як підвищити пенсії українцям із найнижчими виплатами

Для цього в Україні запроваджена система благодійних пенсій. Будь-який українець може виплачувати певну суму коштів на допомогу пенсіонерам. Це можуть бути як разові, так і регулярні внески. Благодійна пенсія може бути як індивідуальна, так і знеособлена.

Знеособлена пенсія йде цілком у Пенсійний фонд і вже звідти розподіляється на виплати усім пенсіонерам, що мають низький дохід. А іменна пенсія адресується конкретному пенсіонеру. У цьому випадку йому на рахунок надходить 70% благодійного внеску, а решта 30% іде до загального фонду, звідки розподіляється між усіма.  

Нагадаємо, українці будуть виходити на пенсію пізніше. З кожним роком дедалі менше громадян зможуть вийти на заслужений відпочинок у 60 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ