Today.ua

Польща продовжує програму допомоги полякам, які приймають біженців з України: як зміниться розмір компенсації

Польща продовжить програму допомоги полякам, які приймають біженців з України, ще на 60 днів. Про це повідомив заступник міністра МВС Польщі Павло Шефернакер.

За його словами, відповідні зміни затвердять вже найближчими днями. Як відомо, на сьогоднішній день власники житла в Польщі, які дали притулок біженцям з України, можуть розраховувати на державну компенсацію за 60 днів перебування українців у себе вдома. Цей термін продовжать ще на 60 днів.

Оскільки українці продовжують залишатися в Польщі, допоки війна не завершиться, польський уряд продовжує підтримувати біженців, і тих, хто їм допомагає, матеріально.

За кожного українці, якому надають житло та продуктову допомогу, польський уряд і надалі виплачуватиме по 40 злотих на день, а це 1200 злотих за особу на місяць.

На таку матеріальну допомогу можуть претендувати не лише польські сім'ї, які дали притулок біженцям, а й власники приміщень для колективного проживання. Не всім українцям пощастило оселитися у будинках та квартирах, частину з них розселяють у спортивні зали, виставкові зали та інші приміщення, переобладнані у житлові.

Також розглядається варіант добровільного переселення українських біженців з Польщі до інших країн за умови, що окремі країни чи весь Європейський Союз підготують конкретну пропозицію, яка, зокрема, дозволить надати українцям проживання, умови для роботи та навчання.

Загалом до Польщі з України за період війни прибуло понад 2,8 мільйона біженців. Частина з них уже повернулася додому, причому в країні не очікують спаду міграції.

Раніше повідомлялося, що українцям запропонували програми оплачуваного стажування в Польщі, після яких їм простіше буде працевлаштуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ