Today.ua

Податок на пенсію: у ПФУ розповіли, як оподатковуються благодійні внески

В Україні не знімається податок із пенсій громадян, якщо йдеться про традиційні щомісячні виплати від ПФУ. Проте громадян цікавить, що якщо йдеться про пенсії, що сплачуються з благодійних внесків від меценатів. З'ясуємо, чи стягується податок із таких пенсій.

Що таке благодійні пенсії

Благодійна пенсія складається з пожертв родичів або меценатів (зовсім чужих людей), які виділяють кошти на банківський рахунок конкретної людини.

У ПФУ відповіли, що у Податковому кодексі України нічого не сказано про оподаткування цього виду пенсій, а отже жодних податків із пенсії не повинні стягувати ні з пенсіонера, ні з мецената.

Незважаючи на те, що податок з пенсіонера та мецената не стягується, людина отримає лише 70% від суми, яка є на її меценатському пенсійному рахунку. Решта 30% забере собі ПФУ та розподілить гроші між пенсіонерами, які отримують мінімальні виплати.

Перед внесенням грошей меценат має зареєструватися в особистому кабінеті порталу ПФУ та підписати договір із Пенсійним фондом в онлайн-формі.

Зробити це можна за допомогою електронного підпису, Дія. Підпис або Bank ID. Суму, яку меценат вирішить пожертвувати конкретному пенсіонеру, той зможе отримати вже наступного місяця.

Сплачувати пенсійні внески за себе чи на користь іншої людини можуть усі громадяни віком від 16 років.

Раніше повідомлялося, як самостійно порахувати суму податку на землю та нерухомість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ