Today.ua

Податки в Європі: скільки мають платити офіційно працевлаштовані українці у Польщі, Німеччині, Італії та Іспанії

Українці, які проживають та працюють у Європі, сплачують там податки зі своїх доходів. У різних країнах підхід до оподаткування відрізняється. Статус тимчасового захисту не звільняє від сплати податків, лише якщо ви не продовжуєте працювати на українського роботодавця.

Польща

Українські біженці, які переїхали до Польщі через війну, можуть залишатися тут українськими податковими резидентами до кінця війни. Дохід, отриманий у Польщі, оподатковуватиметься лише у Польщі. Громадяни України, які легально працевлаштовуються у Польщі, подають податкову декларацію. Однак якщо українці продовжують працювати на своїх роботодавців в Україні, то податки в Польщі вони сплачувати не повинні.

Німеччина

Українські біженці, які проживають та працюють у Німеччині не менше 183 днів, а також винаймають там житло, стають податковими резидентами. Ставка податку для фізичних осіб коливається від 0% до 45% від зарплати. Додатковий податок у розмірі 25% застосовується лише до прибутку від інвестицій.

Італія

Податковими резидентами в Італії стають громадяни, які мають ПМП у країні чи італійське громадянство. Ставка податку на доходи фізичних осіб прогресивна: максимальна ставка - 43% (понад 50 000 євро); регіональна надбавка від 1,23% до 3,33%; комунальний збір – до 0,9%.

Іспанія

Податковими резидентами Іспанії можуть стати українці, які проводять понад 183 дні в Іспанії протягом календарного року, або їхня дружина та неповнолітні діти постійно проживають в Іспанії, або мають бізнес в Іспанії.

Оподатковуваний дохід від заощаджень оподатковується за такими ставками:

Раніше повідомлялося, як змінилися податки для підприємців та найманих працівників в Україні з 1 жовтня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ