Today.ua

Пільговий проїзд у Німеччині: як заощадити на поїздках українським біженцям

Проїзд у громадському транспорті Німеччини – один із найдорожчих у Європі. Щоб заощадити, пасажири можуть скористатися пільговими квитками. Зокрема, ця пропозиція актуальна для українських біженців, які стоять на обліку в Jobcenter. Прямо там їм можуть видати документ, що підтверджує право на покупку соціального квитка у громадському транспорті.

Українцям потрібно звернутися до Jobcenter чи Sozialamt, де їм на основі паспорта видадуть відповідний документ. Після цього в автоматі для продажу квитків потрібно вибрати Sozialticket (соціальний квиток) та сплатити його. Окрім автоматів придбати пільгові квитки можна у сервісному центрі залізниці.

Пільговий проїзний можна купити тижневий або місячний, а також вибрати територію його дії – для поїздок тільки в межах вашого міста або включаючи сусідні населені пункти. Вартість пільгового квитка для українців у різних містах відрізняється. Наприклад, у Берліні за наявності Berliner Pass, місячний проїзний українцям коштуватиме всього 28,50 євро.

Школярі також можуть отримати фінансове відшкодування за придбання проїзного від Jobcenter. Німецька залізниця Deutsche Bahn пропонує спеціальні дитячі проїзні. Якщо школа, в якій навчається дитина, знаходиться за 2-3 км від будинку, школяр може отримати Schulcard – спеціальний квиток із фото дитини та спеціальною маркою.

Також у Німеччині є так званий груповий квиток вихідного дня. З таким квитком група до 5 осіб може користуватися транспортом по всій країні необмежену кількість разів. Його вартість – від 14 євро на кожного пасажира. У складі групи може бути до трьох дітей віком 6-15 років, які можуть подорожувати безкоштовно.

Раніше повідомлялося, що Німеччина надасть для дітей українських біженців 570 мільйонів євро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ