Today.ua

Підвищення тарифів на електроенергію можуть перенеси на місяць: у ВРУ назвали нову вартість кіловату

Підвищення тарифів на електроенергію для побутових споживачів очікується у червні. Проте його можуть перенести ще на місяць. У ВРУ назвали нову вартість кіловату.

В енергетичній системі складна ситуація – мережі потрібно відновлювати, а для цього потрібні кошти. Заступник голови Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Верховної Ради Олег Семінський заявив про неминучість підвищення тарифів на світ. Він спрогнозував, скільки українці платитимуть за слугу влітку.

"Припускається, що тариф буде встановлений єдиний - 2,8 грн/кВт для всіх споживачів. Однак моє відчуття - підвищення тарифу буде відстрочене ще на місяць, що говорить про те, що уряд ставиться з розумінням і намагається забезпечити максимально плавний перехід на нові умови користування послугою", – пояснив народний обранець.

Депутат від "Слуги народу" зазначив, що питання зростання тарифів на електроенергію дуже гостро постає для суспільства. Але зараз вони не покривають навіть собівартості виробництва струму. Наразі при використанні до 250 кВт*год на місяць громадяни платять по 1,44 грн/кВт*год, а при перевищенні цього ліміту – по 1,68 грн/кВт*год.

"Необхідно розуміти, що вартість тарифу для побутових споживачів (у разі його підвищення) становитиме лише третину від його собівартості", – зазначив Олег Семінський.

Представник парламенту наголосив, що для малозабезпечених споживачів залишаться субсидії. Кількість одержувачів цієї послуги після зростання тарифів може навіть збільшитися. Тому найвразливіші категорії осіб не платитимуть більше, ніж зараз – бо держава забезпечує соціальний захист.

Раніше у Національній комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) назвали обґрунтований тариф на електроенергію. Він виявився вчетверо вищим за нинішній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ