Today.ua

Підгнилу і підморожену цибулю цьогоріч продають на 70% дорожче, ніж торік відбірну: українцям розповіли, чому так сталося

Цьогорічна цибуля б'є цінові рекорди. Зараз, у середині січня, вона коштує на 72% дорожче, ніж рівно рік тому, у січні 2021. Причому, цьогорічний товар значно поступається минулорічному. У продаж йде навіть зовсім некондиційний овоч: підморожений, підгнилий і такий, що вже починає рости.

Чому так сталося, розповіла аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин.

"У січні 2022 року середня ціна на цибулю ріпчасту становить близько 14,74 гривні за кг, що на 72% вище за аналогічний показник минулого року", - каже Литвин.

Так сталось через те, що у позаминулому, 2020, році ціна на цибулю впала вдвічі порівняно із вартістю 2019 року. Аграрії, які зробили ставку на цю культуру, зазнали збитків і вже наступного року посіяли цибулі значно менше. Отже й вийшло, що восени 2021зібрали значно менший врожай цибулі, а тому і на зберігання її заклали менше.

Крім того, цибулю кращої якості зберігають на складах до весни, а зараз іде в продаж те, що до весни явно не долежить. Таким чином, у магазинах некондиційний овоч продається на 70% дорожче за торішню відбірну цибулю.

"Додатковим фактором впливу на зростання вартості ріпчастої цибулі стало в тому числі і недавнє зростання цін на енергоносії, через яке збільшується вартість зберігання вже вирощеної цибулі”, – додала Світлана Литвин.

Нагадаємо, спеціалісти розповіли, як правильно зберігати цибулю у домашніх умовах. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ