Today.ua

Переселенці в Україні отримають безкоштовне житло у порядку черги: хто і на які квартири може претендувати

Українці, які втратили житло під час війни, вже до кінця цього року матимуть нові квартири. Держава планує розселити 53 000 родин внутрішніх переселенців. Отримувати житло люди будуть у порядку черги — першими до неї стануть найбільш незахищені категорії населення.

Квартирний фонд для внутрішньо-переміщених осіб, які втратили своє житло під час війни, формуватиметься з кількох джерел:

Відповідно до постанови Кабміну щодо вимог до житла для переселенців, на одну особу має припадати не менше 6 кв. м житлового приміщення. Житло із фонду заборонено приватизувати, обмінювати, ділити, здавати у суборенду та використовувати для розміщення когось, крім переселенців. Після того, як переселенці згодом переїдуть у своє відремонтоване житло або в постійні квартири, їхнє тимчасове житло в порядку черги перейде наступним переселенцям.

Першими в черзі на отримання квартир виявляться найбільш незахищені категорії населення:

Місцева влада зобов'язана їх селити за місцем фактичного перебування. Вибирати житло в інших регіонах переселенці поки що не зможуть. Квартири будуть надаватися відразу з побутовою технікою та найнеобхіднішими меблями. Перебувати в них можна доти, доки людям не виділять постійне житло. На це може піти 1-2 роки.

Раніше повідомлялося, що близько 600 000 громадян потребують даху над головою внаслідок знищення їх дому російськими окупантами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ