Today.ua

Пенсії в Україні будуть нараховувати і виплачувати по-новому: у Мінсоцполітики розповіли деталі

Пенсії в Україні будуть нараховуватись і виплачуватись по-новому. Із першого вересня майже всі українські пенсіонери отримуватимуть свої виплати тільки в банках. Виняток зроблять лише для маломобільних громадян і для тих, чий вік перевищує 80 років.

Усі решта будуть переведені на банківське обслуговування. Пенсійні та інші соціальні виплати будуть нараховуватись на ті банки, які отримувачі оберуть самостійно. Про це розповів в ефірі телеканалу "Україна 24" заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко.

На сьогодні в Україні здійснюють соціальні виплати, включаючи й пенсії, понад 40 банківських установ. Пенсіонер зможе обрати собі будь-який із цих банків. До речі, майже 70% українців, які вже отримують пенсії та соцвиплати в банках, обирали їх самостійно.

"У нас існує процедура проведення цього заходу в один дотик. Пенсіонер або одержувач соціальної допомоги обирає банківську установу, звертається туди, оформляє рахунок, інформація про цей рахунок надходить з банку самостійно в орган, який забезпечує виплату. Людині нікуди ходити не треба", - каже посадовець.

Втім, якщо до 1 вересня пенсіонер, з якоїсь причини, сам не обере для себе банк, то це не означає, що його залишать без пенсії. У такому випадку в Пенсійному фонді самі оберуть для нього банк, в який надходитиме його гроші. При цьому пенсіонер зможе в будь-який момент за власним бажанням змінити банківську установу.

Нагадаємо, на сьогодні 3,5 мільйона українців отримують пенсію в компанії "Укрпошта". Їм доставляють пенсію листоноші. 2 мільйони цих людей із 1 вересня переведуть на банківське обслуговування. Прискорили цей процес погрози "Укрпошти" припинити доставку пенсій, якщо їй не підвищать плату за доставку виплат. Тарифи "Укрпошті" зрештою підвищили, але діятимуть вони лише до 1 вересня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ