Today.ua

Пенсії, соцвиплати та зарплати: що буде з доходами громадян, якщо Україні відмовлять у кредиті МВФ

Україна розраховує на великий кредит від МВФ, який допоможе нашій країні подолати бюджетний дефіцит, що утворився через повномасштабну війну РФ проти нашої країни. Однак є великий ризик, що МВФ не надасть нам цієї позики. Чи вдасться  уряду без цієї допомоги вчасно фінансувати пенсії, зарплати бюджетникам і соцвиплати – запитання з багатьма невідомими.

Про це йдеться в матеріалі, опублікованому Bloomberg.

Голова НБУ Кирило Шевченко в одному зі своїх інтерв'ю заявляв, що Україна розраховує отримати від МВФ кредит на 15-20 мільярдів доларів. Якщо врахувати, що раніше, у довоєнний час, між українським урядом та МВФ йшли "торги" за значно менші суми, то зрозуміло, що цього разу Україна зазіхнула на дуже великі гроші. І їх можуть не дати, пише Bloomberg. Або, якщо дадуть, то МВФ доведеться порушити свій головний принцип: не давати в борг клієнту із сумнівною платоспроможністю. На жаль, нині Україну можна віднести саме до таких.

"Виходячи з інституційного принципу, згідно з яким країни, які позичають кошти у фонду, повинні мати чіткий спосіб погашення боргу… Це сумнівно, оскільки Росія окупувала частину України, а заводи та порти зруйновані", - йдеться у вищезгаданому матеріалі.

Можна лише припускати, що буде, якщо МВФ грошей не дасть. Тоді під загрозу потраплять усі соціальні видатки з бюджету: пенсії, соцвиплати і зарплати бюджетникам. Адже тих податкових надходжень, які Україна зараз збирає, заледве вистачає на фінансування армії.

Однак журналісти видання зауважують, що для України усе ж можуть зробити виняток. Але тільки за тієї умови, якщо наш уряд представить переконливі докази платоспроможності країни.

"Щоб отримати кошти від будь-яких існуючих механізмів МВФ, уряд президента Володимира Зеленського має представити стійку боргову програму, що є стандартною вимогою для допомоги від кредитора останньої інстанції. Керівництво та члени МВФ остаточно вирішать, чи країна отримає фінансові ресурси, і чи може організація змінити або порушити власні правила або створити прецедент, щоб допомогти Україні",  — пише Bloomberg.

Хоча, навіть якщо МВФ дасть кредит, на українців, які отримують виплати із держбюджету, все одну чекатимуть нелегкі часи. Адже гроші позичать лише за тієї умови, що український уряд покаже, де і як він може заощадити на бюджетних видатках. А отже, удар, знову ж таки, прийдеться на ті самі пенсії, зарплати і соцвиплати.

У ліпшому випадку їх можуть заморозити, тобто залишити без індексації, попри двозначні цифри інфляції. Крім того, одним із можливих варіантів скорочення бюджетних видатків вважають зрівняння пенсій (більші знизять до рівня менших). А ще, виплати почнуть затримувати, а бюджетних утриманців можуть перевести із повної зарплати на неповну та вжити інших, вкрай непопулярних, заходів економії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ