Today.ua

Пенсія по втраті годувальника: хто має право на виплати під час війни

В Україні є окремий вид виплат – пенсія по втраті годувальника. Право на неї мають непрацездатні громадяни, які після смерті померлого родича (чоловіка, батька, брата) залишилися без засобів для існування.

Пенсія по втраті годувальника призначається непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності у годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідним для призначення пенсії по III групі інвалідності.

Цей вид пенсії призначається у разі смерті донора анатомічних матеріалів людини, а також у разі смерті (загибелі) особи внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень, отриманих під час війни. Також пенсія у зв'язку із втратою годувальника призначається і дітям загиблого члена сім'ї, незалежно від того, чи були вони на його утриманні.

Право на отримання пенсії за втратою годувальника мають:

Батьки та дружина померлого, які не були на його утриманні, мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника, якщо втратили джерело коштів для існування.

Пенсія по втраті годувальника призначається на одного непрацездатного члена сім'ї у розмірі 50% пенсії за віком померлого годувальника; на двох і більше непрацездатних членів сім'ї - у розмірі 100% пенсії за віком померлого годувальника, що розподіляється між ними рівними частками.

Раніше повідомлялося, який розмір середньої пенсії в Україні після березневої індексації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ