Today.ua

Пенсіонерам в Україні почали блокувати банківські картки за борги: як вирішити проблему

Українським пенсіонерам блокують банківські картки через борги щодо комуналки. Після того, як банки почали кардинально боротися із боржниками, під контроль потрапили усі, хто має будь-які заборгованості. При цьому не завжди дії фінустанови є правомірними по відношенню до деяких громадян.

Як передає one.ua, останнім часом почастішали випадки блокування банківських рахунків українців. Якщо раніше під санкції банків потрапляли переважно громадяни із наявною значною заборгованістю, яка перевищувала 100 тис. грн, то нині, згідно із законом №3048-IX, заарештувати рахунок можуть і за наявності мінімального боргу в 100-200 гривень.

Рахунок боржника заарештовується, виходячи з документа про арешт коштів, що надійшов до банку від державного (приватного) виконавця. Якщо під арешт підпадають соціальні (пенсійні, зарплатні картки для виплат на дітей) рахунки, то їх власники можуть навіть звернутися до суду. Однак перед цим ситуацію можна спробувати вирішити через державного чи приватного виконавця.

За законом, на час дії в Україні військового стану пенсійні та стипендіальні карти блокувати заборонено. Власнику картки для вирішення ситуації обов'язково потрібно подати звернення та прикріпити довідку з ПФУ, яка підтверджує, що заблокований рахунок є пенсійним. Також береться довідка з банку з реквізитами рахунку та документи передаються виконавцю. Після цього арешт із пенсійного рахунку має бути знятий.

Банки не мають права самостійно знімати арешти з рахунків – це можуть зробити лише судові виконавці. Після отримання звернення від боржника вони повинні письмово сповістити банк про зняття блокування всієї суми – якщо йдеться про пенсійний рахунок. В інших випадках боржникам дозволено залишати в доступі обмежену суму в розмірі 13 400 грн, доки вони не розплатяться з боргами.

Раніше повідомлялося, на які категорії населення арешт рахунків не поширюватиметься.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ