Today.ua

Пенсійний фонд втратив 5 мільйонів гривень через схему, винайдену чиновниками: гучне викриття СБУ

Пенсійний фонд України втратив майже 5 мільйонів гривень через протиправні дії чиновників, які налагодили схему розкрадання пенсій громадян. Масштабне розкрадання коштів Пенсійного фонду виявлено у Харківській області.

Слідство, пов'язане зі схемою привласнення грошей Пенсійного фонду, спільно вели слідчі Нацполіції та співробітники СБУ.

Пенсії "виплачувались" жителям тимчасово окупованої території

Правду кажуть, що комусь війна, а комусь мати рідна. Користуючись тим, що із жителями тимчасово окупованої території зараз немає сталої комунікації, чиновники організували "виплату" пенсій жителям ОРДЛО. Насправді ж усі гроші, призначені для цих виплат, осідали у глибоких кишенях посадовців.

До справи причетні чиновники Пенсійного фонду і банку, які діяли у змові. Як встановило слідство, вони вносили недостовірні відомості до електронної бази даних. Благо, у них була така можливість, адже на своїх посадах вони мали доступ до цієї інформації.

"Вони змінювали інформацію про виплати пенсій особам, що перебувають на тимчасово окупованих територіях. Далі спільники оформлювали банківські картки і отримували на них кошти. Все це відбувалося без відома самих пенсіонерів, частина з яких, можливо, уже померла", - йдеться у повідомленні прес-служби СБУ.

Зловмисникам вдавалось експлуатувати цю схему упродовж кількох років. За цей період вони привласнили майже 5 мільйонів гривень із Пенсійного фонду. І лише тепер правоохоронцям вдалося розплутати цю схему і викрити чиновників-шахраїв.

Обшук, проведений співробітниками СБУ у підозрюваних, приніс очікувані результати. Було виявлено чорнову бухгалтерію, а також банківські картки на імена "отримувачів" пенсії. Ці речові докази беззаперечно свідчать щодо причетності підозрюваних до схеми розкрадання коштів.

Двом учасникам цієї схеми вже оголошено підозру за двома статтями ККУ: ч. 3 ст. 190 (шахрайство) та ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин).

Нагадаємо, глава Мінфіну Сергій Марченко порівняв Пенсійний фонд із пірамідою, але нічого спільного із відомими шахрайськими пірамідами вона не має.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ