Today.ua

Небезпечно для здоров'я: печиво в українських супермаркетах не відповідає стандартам

Склад печива, яке продається в українських супермаркетах, не відповідає вимогам  якості продукції. У його складі міститься маргарин та інші жири, які є небезпечними для здоров'я, особливо дітей.

Експерт по якості харчових продуктів Олена Сидоренко розповіла, чому магазинне печиво краще не їсти.

За її словами, 90% печива, яке реалізується в супермаркетах, є потенційно небезпечним, тому що в ньому міститься величезна кількість цукру, рослинні олії або маргарин, кондитерський жир або замінник жиру. Навіть ті вироби, які раніше вважалися безпечними і дієтичними, наприклад, бублики, також містять небезпечні речовини. Небезпеку несуть не тільки жири, але і консервуючі речовини, ароматизатори, барвники. Звідси у людей і починаються алергії, серцево-судинні захворювання і навіть розвивається онкологія. Експерт розповіла, що фактично все печиво промислового виробництва містить гідрогенізовані жири. Згідно з нормами, його масова частка не повинна перевищувати 8%, але виробники не вказують на етикетках відсоток жиру, тому споживач не знає, що він купує.

"Зараз дуже важко вибрати печиво, яке не буде містити або пальмового масла, або соняшникової рафінованої дезодорованої олії або інших видів рослинних олій, або якихось інших видів кулінарних жирів", - зазначила Сидоренко.

Якісне печиво містить вершкове масло, і ніяке інше. Якщо в складі печива цукор не на першому місці або взагалі відсутній, зате доданий рослинний компонент, який має солодкий смак, а замість маргарину - вершкове масло, то таке печиво є безпечно. Але потрібно відразу розуміти, що коштує воно в 2-3 рази дорожче звичайного печива.

Раніше повідомлялося, що в мережі супермаркетів "АТБ" виявили печиво, зроблене в ЄС, з вмістом небезпечних для здоров'я людини речовин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ