Today.ua

Оренда житла у Шотландії: де українці можуть знайти квартири за доступною ціною

Українці, які на початку війни переїхали до Шотландії, отримали там безкоштовне житло. Однак через рік війни новим прибувшим до країни доводиться шукати собі житло самостійно. Попит на нерухомість у країні високий, тому розповімо, як знайти житло українським біженцям, які не мають високих доходів.

Стало відомо, що круїзний лайнер MS Ambition з 31 березня 2023 року більше не прийматиме українських біженців. Про це повідомило співтовариство українців у Глазго.

Програма суперспонсорства, в рамках якої українські біженці можуть безкоштовно проживати у спонсорів, продовжує діяти, але охочих прийняти у себе українців шотландських сімей зараз у рази менше, ніж рік тому.

Українці можуть орендувати житло самостійно, якщо мають стабільний дохід у Шотландії. Дешевше квартири та будинки здаються за межами великих міст. Крім того, у невеликих містечках легше з пошуком місць у школах та дитячих садочках.

Допомогти з пошуком житла можуть організації Shelter Scotland, Citizens Advice Scotland або ріелтори в агентствах нерухомості, які є у всіх шотландських містах. Там детально розкажуть про варіанти житла у вашому регіоні, допоможуть
розібратися з оплатою задатку (депозиту), зі сплатою державного податку, а також нададуть допомогу з гарантіями орендованого приватного житла.

Вартість оренди житла в Шотландії залежить від міста та площі квартири/будинку. Наприклад, у столиці Единбурзі оренда однокімнатної квартири (1 вітальня) на сьогоднішній день в середньому обійдеться в 807 фунтів стерлінгів/місяць. Оренда чотирикімнатної квартири (3 спальні) буде коштувати близько 2044 фунтів стерлінгів/місяць. У менших містах цінник буде нижчим.

Раніше повідомлялося, на скільки у Польщі впали ціни на оренду квартир.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ