Today.ua

Оренда житла у Карпатах в грудні: як змінилися ціни на будинки на фоні відключень електроенергії

Знайти вільний будиночок у Карпатах для оренди на сьогоднішній день не просто. Незважаючи на планові відключення електроенергії і в цьому регіоні, багато українців продовжують орендувати тут будинки та кімнати. Близько 25% житла у Карпатах досі зайняті переселенцями, які приїхали сюди на початку війни. Як змінилися ціни на нерухомість у горах за ці 10 місяців, розповіли експерти з порталу Karpaty.info.

Зазначається, що через відключення світла взимку власники житла бояться брати нових мешканців, оскільки ті можуть швидко з'їхати. Попит серед нових орендарів упав, бо сидіти без світла у горах ніхто не хоче. У запитах, що надходять від потенційних клієнтів, чітко прописано вимогу щодо наявності автономного опалення, генератора та інтернету Starlink в орендованих апартаментах.

Так, у Карпатах є автономні котеджі із твердопаливними котлами, камінами та безперебійним електричним живленням від сонячних панелей.

Наприклад, у котеджах кантрі-клубу "Тиша" в селі Ізки на Закарпатті опалення забезпечується котлами на дровах, робота яких залежить від електроенергії. Також для екстремальних ситуацій у комплексі є генератор. На сьогоднішній день вартість розміщення в апартаментах з однією спальнею коштує 3400 грн на добу для двох гостей та 4400 грн на добу для чотирьох гостей. Орендувати двоповерховий котедж обійдеться 8000 грн за добу для 6 гостей, 9000 грн – для 8 гостей, 10000 грн – для 10 гостей. З нового року ціни на проживання тут зростуть на 30%.

Є варіанти житла у Карпатах та подешевше. Наприклад, проживання у садибі "Дарваїв Кут" у селі Старий Мізунь в Івано-Франківській області для сім'ї з 4 осіб у будинку взимку коштуватиме 1000 гривень на добу. Стільки ж потрібно доплачувати за роботу генератора на день. Дровами будинки садиби не опалюються задля безпеки гостей.

Орендувати невеликий будиночок для сім'ї з 2-3 осіб можна за 1000-1500 грн за добу у будинку відпочинку "Едем" у Воловці, або садибі "Дом Резб'яра" у Білоберезці.

Раніше повідомлялося, які області стали рекордсменами за цінами на оренду житла у грудні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ