Today.ua

Оренда землі в Україні під час війни: що змінилося для власників ділянок та орендарів

За час війни в Україні кількість угод із купівлі-продажу землі зменшилась, а також знизилися ціни на ділянки. Щодо оренди, то умови оренди ділянок у воєнний час змінилися. Зокрема, було внесено зміни до Закону №2247, який регулює земельні відносини громадян в умовах воєнного часу.

Згідно з документом, розмір орендної плати землі, взятої в оренду строком до одного року, не може перевищувати 8% нормативної грошової оцінки ділянки землі.

За законом орендар ділянки не зможе отримати компенсацію власних витрат на покращення земельної ділянки, земельні ділянки можуть передаватися в суборенду.

Договір оренди земельної ділянки у воєнний час можна укласти виключно в електронній формі, але підписати договір мають обидві сторони. Договір оренди землі може передбачати передачу в оренду кількох земельних ділянок одним орендодавцем. Передача в оренду земельної ділянки здійснюється без проведення земельних торгів.

Під час війни право оренди земельної ділянки не підлягає держреєстрації. При цьому договір оренди землі, а також зміни до нього, договір про розірвання договору оренди підлягають державній реєстрації. Право на оренду земельної ділянки виникає з дня державної реєстрації такого договору.

Договір оренди землі може бути відновлено, укладено новий термін і припиняється із закінченням терміну, який він укладено. Якщо договір оренди землі закінчився до збирання врожаю, посіяного орендарем на земельній ділянці, орендар має право на збирання такого врожаю з компенсацією ним шкоди, заподіяної тимчасовим зайняттям земельної ділянки, у розмірі орендної плати за період з дня закінчення строку дії договору оренди до дня закінчення збору врожаю.

Передача в оренду для ведення товарної с/г виробництва земельної ділянки с/г призначення державної, комунальної власності, що не віднесена до цієї категорії земель, здійснюється без зміни її цільового призначення.

Раніше повідомлялося, в яких регіонах України найдорожча земля у воєнний час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ