Today.ua

Оренда квартир у Німеччині для українців: які пільги на оплату можуть отримати біженці

Українські біженці у Німеччині найчастіше самі оплачують собі житло, при цьому мають підтримку від держави. У деяких випадках українці оплачують лише частину оренди, хтось отримує соціальне житло у Німеччині, хтось проживає у безкоштовних квартирах від початку війни. Про варіанти державної підтримки українцям у Німеччині від місцевої влади розповідається на Fasebook-сторінці "Українці в Німеччині UkrainianFuture".

Отже якщо біженець отримує та отримував допомогу від Jobcenter до 01 січня 2023 року та проживає у квартирі, яка йому підходить за всіма критеріями, то у 2023 році йому продовжать компенсувати оплату оренди, доки він не працевлаштується.

Якщо біженець отримував допомогу від Jobcenter до 01 січня 2023 року і проживає в квартирі, яка не підходить за критеріями і хоче переїхати в дорожче житло, то різницю він доплачуватиме зі своєї кишені.

Якщо біженець вперше подав заяву на допомогу Bürgergeld у Jobcenter і вже проживає у квартирі, проте квартира не підходить за критеріями, то перші 12 місяців після подання заяви держава оплачує повністю орендну плату та комунальні послуги, але опалення лише за допустимою нормою. Через 12 місяців Jobcenter оплачуватиме оренду лише в межах норми.

При переїзді/оренді нової квартири держава в рамках допомоги оплачує лише норму, що належить. Також не вийде отримати компенсацію за оренду, якщо біженець винайняв квартиру і відразу подав на допомогу, тому що виходить, що на момент оренди квартири він уже знав про те, що подаватиме заявку.

Крім того, при виїзді одного з членів сім'ї дається півроку на пошук відповідної за всіма нормами квартири для меншої кількості людей, і в цей період оренду за біженців сплачують повністю, а через півроку – лише в межах норми.

Виплати на житло становлять у середньому 449 євро на місяць, якщо українець мешкає самостійно. Якщо квартиру винаймає родина, то держава компенсує по 404 євро на людину.

Раніше повідомлялося, що ціни на оренду житла у найбільших містах України знизилися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ