Today.ua

Обмінникам в Україні доведеться платити більше податків: подробиці нового законопроєкту

НБУ ще влітку активно зайнявся обмінниками. Їм заборонили виставляти курс валют на табло, зобов'язали встановити системи технологічного відеоконтролю, а тепер небанківським установам доведеться платити авансом податок на прибуток у розмірі трьох мінімальних зарплат (19,5 тис. грн на місяць).

Відповідний законопроект №7655 було ухвалено у першому читанні 7 вересня. Один із його авторів, нардеп від "Слуги народу" Данило Гетьманцев, уточнив, що якщо документ ухвалять, тоді кожен пункт обміну готівкової валюти щомісяця повинен буде сплачувати щомісяця внесок з податку на прибуток наперед, а не "заднім" числом, як було раніше.

Авансовий платіж можна буде відняти з фактичного податку на прибуток за підсумками діяльності. Але якщо розмір податку виявиться меншим або прибутку зовсім не буде, аванс все одно не повернуть.

Таким чином, при сумі податку у розмірі 19,5 тис. грн на місяць один обмінний пункт за рік заплатить 234 тис. грн. У цілому нововведення може поповнити український держбюджет на мільярд гривень на рік. Таким чином держава вирішила подолати проблему ухилення від оподаткування, проте є побоювання, що дана сума виявиться надто великою, зокрема, для невеликих регіональних обмінників, прибуток яких у рази менший, ніж обмінників у великих містах.

Раніше в НБУ відреагували на проблему нестачі валюти в касах деяких банків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ