Today.ua

Новий тариф на електроенергію не покриває затрат на її виробництво: є пропозиція підняти його вдвічі

Новий тариф на електроенергію, за яким вже нараховується плата за світло, насправді не відповідає реальним затратам на виробництво електроенергії. Його теперішнє підвищення буде малоефективним, і погоди на енергоринку не зробить. Отже, чинний тариф треба підвищити ще, принаймні, вдвічі.

Таку резонансну заяву зробив в інтерв'ю одному з українських ЗМІ колишній міністр енергетики України Олексій Оржель.

За словами екс-очільника Міненерго, тільки виробництво електроенергії коштує 3,30 грн/кВт-год. А якщо до цього додати ще решту витрат, то виходить значно більша ціна. Натомість чинний тариф на електроенергію, вже після підвищення, становить лише 2,64 грн.

"Тариф 2.64 грн за кіловат/годину для населення не відображає реальної ціни. 3.30 – це одне лише виробництво електрики. Додаємо сюди тариф на розподіл і виходить більше 5 грн", – заявив екс-міністр.

На думку колишнього чиновника, таким половинчастим заходом реального поліпшення справ в електроенергетиці не досягти. Тариф на електроенергію має бути ринковим, тобто вдвічі вищим за той, що є зараз.

Нагадаємо, навіть із теперішнім тарифом у деяких сімей платіжки за електрику зростуть щонайменше на 500 гривень. Це стосується тих квартир, які обладнані електроплитами та електричними водонагрівними приладами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ