Today.ua

Новий депозит у ПриватБанку: долари для зберігання можна придбати значно дешевше, ніж в обмінниках

ПриватБанк пропонує своїм клієнтам вкладати заощадження на депозит у доларах. Придбати безготівкові долари можна у цьому ж банку. Але за умови, що клієнт їх відразу покладе на депозит. У ПриватБанку кажуть, що такі вкладення допоможуть клієнтам зберегти їхні заощадження від інфляції. А крім того, долари для депозиту можна придбати значно дешевше, ніж в обмінниках.

Такий депозит, що отримав назву "Капітал", бул запроваджений ПриватБанком у жовтні. Таким чином ПриватБанк відгукнувся на заклик НБУ допомогти зберегти заощадження громадян від інфляції.

ПриватБанк дозволяє громадянам купувати необмежену кількість безготівкової валюти для депозитного вкладу. Причому її продають не за цінами чорного ринку, а за офіційним курсом Нацбанку – по 36, 57 гривні.

Відкриття такого депозитного вкладу передбачає низку умов:

У цій схемі є ризик як для клієнта, так і для банку

Адже за 6 місяців, а тим більше за рік, реальний курс долара може ще значно вирости, і він уже перевищуватиме офіційний курс не на 4-5 гривень, як тепер, а на всі 10. Отже в такому випадку вкладники втратять чимало грошей. З іншого боку, упродовж року Нацбанк ще може не раз підвищити офіційний курс долара, і тоді банк, якому доведеться конвертувати долари в гривні, залишиться у програші.

Але НБУ начебто не має наміру підвищувати офіційний курс долара ще тривалий час. Якщо це так, то ПриватБанк не програє зі своєю новою депозитною програмою. А для клієнта в будь-якому випадку наразі великого вибору немає. Хіба що – вкладати гроші в якісь речові цінності. Але їх може знищити війна.

Нагадаємо, ПриватБанк, Ощадбанк та інші банки змушені запроваджувати нові правила видачі кредитів. До позичальників будуть ставитись більш прискіпливо, і вартість кредитів зростатиме.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ