В Україні за рік ціни на курятину дуже відчутно виросли. Зокрема, на деякі види цього м'яса ціна зросла на 36%. А загалом подорожчали всі види курячого м'яса.
Про це свідчать дані, опубліковані одним з українських видань.
Так, найвище зросла ціна на куряче стегно. Рік тому, в лютому 2021 воно коштувало 74,45 гривні за кілограм. А вже за рік його вартість зросла до 101,45 гривні, тобто на 36%.
Стала вищою на 29% за той самий період і вартість курячого філе. Вона зросла з 94,66 гривні до 122,27.
Водночас найменше зросла вартість кілограма гомілки: з 60,78 гривні до 66,82. Тобто, цей вид курятини подорожчав лише на 10%.
Зросли ціни і на інші види м'яса. Зокрема, за рік відчутно подорожчала свинина.
Ціни на свинину рік змінились таким чином:
- грудинка: 101,69 грн у 2021 та 104,93 грн у 2022 (+3%);
- лопатка: 103,36 грн та 109,88 грн відповідно (+6,3%);
- ошийок: 132,20 грн та 148,86 грн (+12,6%);
- шашлик: 136,84 грн та 151,98 грн (+11%).
Значно виросла в ціні і вартість домашнього сала. З лютого 2021 року по лютий 2022 воно подорожчало зі 125,58 гривні до 159,60. Тобто, воно виросло в ціні на 27%.
Отже, за деякими позиціями вартість м'яса зросла відчутно вище за офіційний показник інфляції в Україні, який становить 10%. Так, вартість деяких видів свинини та всіх видів курятини зросла вище за показник інфляції.
Те саме стосується й інших видів продовольства, що становлять основу щоденного раціону українців. Отже, темпи зростання цін на продовольство в Україні значно випереджають темпи інфляції.