Today.ua

НБУ вводить в обіг нову 500-гривневу банкноту: чим вона відрізнятиметься

Національний банк 29 грудня введе в обіг нову банкноту номіналом 500 грн. Вона буде присвячена 300-річчю від дня народження видатного українського філософа Григорія Сковороди.

Пам'ятна банкнота з дизайну практично нічим не відрізняється від 500-гривневої банкноти попередніх років випуску. Проте, на її лицьовому боці нанесено символіку до відзначення 300-річчя Сковороди.

Пам'ятна банкнота номіналом 500 гривень зразка 2015 року має серію ДС з номерами 0000001-0050000 та всі елементи захисту. На лицьовій стороні банкноти зображено самого Григорія Сковороду, а на зворотному – будівлю Києво-Могилянської академії, яку закінчив філософ.

На новій банкноті передбачені ті самі елементи захисту. Додатково на лицьовій стороні на місці водяного знаку нанесена спеціальною оптично-змінною фарбою офіційна символіка до відзначення 300-річчя від дня народження Сковороди – "Світ Сковороди". Напис поступово змінює колір при зміні кута нахилу банкноти - від світло-до темно-зеленого.

Придбати нові 500-гривневі банкноти можна буде вже з 29 грудня через банки-дистриб'ютори, зокрема, Укргазбанк, Радабанк, Таскомбанк, ПриватБанк. Ціна банкноти в конверті становить 541 грн.

Також відомо, що з 19 грудня Національний банк України ввів у обіг банкноти номіналом 100 гривень зразка 2014 року за підписом голови НБУ Андрія Пишного.

Раніше повідомлялося, що НБУ створив мережу банків, яка працюватиме в умовах блэкауту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ