Today.ua

Названо мобільні додатки, через які Android-смартфони стежать за своїми користувачами

Android-смартфони щодня збирають величезну кількість даних зі своїх користувачів. Роблять вони це через мобільні додатки, які є майже на всіх пристроях. Не всі власники смартфонів про це здогадуються, але варто знати, які саме додатки є найбільш небезпечними.

Проаналізувавши операційні системи більшості смартфонів Samsung, Xiaomi, Huawei та realme дослідники виявили, що навіть в режимі очікування смартфони постійно надсилають інформацію про користувачів розробникам ОС і деяким стороннім компаніям. При цьому, часто відсутні можливості припинення цих процесів. Дані передаються найчастіше через системні застосунки, встановлені виробниками пристроїв для забезпечення функціональності. Наприклад, додатки камери або для обміну повідомленнями.

Ці програми можуть надсилати інформацію розробникам, навіть якщо користувачі ними не користуються.

Зокрема, популярний додаток LinkedIn, встановлений компанією Samsung, регулярно відправляє на сервери Microsoft інформацію про пристрої, з яких цим додатком користуються.

Системний додаток "Повідомлення" на смартфонах Xiaomi відправляє в Google різні дані, зокрема логи часу щоразу, як користувач надсилає комусь текст. Те саме відбувається і на смартфонах Huawei.

Серед інших додатків, які "під прикриттям" збирають дані власників Android-смартфонів - FACEAPP, DeepNude, тощо.

Google практично не обмежує розробників в праві збору різноманітної інформації з користувачів, адже усі сучасні смартфони працюють по такому принципу.

Нагадаємо, відключення якої корисної функції в смартфонах Xiaomi призводить до проблем з пристроєм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ