Today.ua

Нацбанк відмовляє українців від покупки доларів: як краще зберігати заощадження

Нацбанк радить українцям відмовитись від скупівлі валюти. Національний регулятор вважає, що в теперішній ситуації покупка доларів має стати останнім способом збереження заощаджень. Натомість громадянам радять інші капіталовкладення.

Такі поради дає українцям НБУ.

Чим активніше українці купуватимуть іноземну валюту, тим більшим буде тиск на гривню, і тим більша її девальвація. Через це в країні може початись обвальний ріст цін, який вже нічим не можна буде зупинити. Тому Нацбанк радить громадянам купувати іноземну валюту лише в тих випадках, якщо без неї справді не обійтись.

Наприклад, якщо планується велика покупка, ціна на яку зафіксована у валюті. Або якщо треба повертати валютний кредит. Тоді покупки доларів ніяк не уникнути. Але й у таких випадках завжди є вибір. Долари можна просто викупити готівкою і набити ними вдома панчоху, а можна покласти їх на депозит. НБУ радить друге. Це дасть змогу державі користуватись депозитними коштами. А крім того, принесе хоч якийсь відсоток власнику депозиту.

У решті випадків скуповувати долари і євро не слід. Зберегти заощадження можна і в інший спосіб. Нацбанк називає декілька таких способів.

Куди можна вкласти заощаджені гроші

Саме таким чином можна допомогти і собі, і державі вистояти у такий непростий час. Адже економічна безпека країни має не менше значення, ніж її військова звитяга.

Нагадаємо, деякі обмінники стали хитрувати із курсом долара після того, як Нацбанк заборонив його рекламувати на табло. Вони взагалі перестали виставляти поточні курси валют.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ