Today.ua

Наслідки війни: Світовий банк прогнозує найсильнішу цінову кризу у світі за останні 40 років

Наслідки війни в Україні позначаться на всій світовій економіці. Світовий банк уже прогнозує сильну цінову кризу у 2022 році через стрибки цін на енергоносії, метали та продукти харчування.

Експерти Світового банку прогнозують зростання цін на енергоносії у 2022 році на 50%, на інші товари – на 20%. У 2023-2024 роках, за прогнозом Світового банку, очікується поступове зниження цін на товари, але наслідки війни в Україні, як і раніше, відображатимуться на економіці країн.

Економічні кризи останніх 40 років не мали таких наслідків, як ця війна. Очікується, що середньорічна ціна на нафту марки Brent у 2022 році зросте на 42% - до 100 доларів за барель. У 2023 році нафта подешевшає до 92 доларів, якщо перебої з поставками припиняться, а видобуток нафти в інших країнах, крім Росії, збільшиться.

Очікуване зростання ціни на газ за рік у Європі — до 111%, ціни на добрива додадуть майже 70%. В результаті все сільгоспвиробництво подорожчає. Ціни на продовольство зростуть у середньому на 23%, на пшеницю – більш ніж на 40%. Подорожчання пальмової олії очікується більш ніж на 45%, що стане відчутним для всієї продовольчої галузі.

Зниження податків і субсидій замість вживання довгострокових заходів щодо зниження попиту та просування альтернативних джерел енергії може посилити дефіцит пропозиції та посилити ціновий тиск на енергетичному ринку, а вимушений перехід на більш дорогі моделі торгівлі, наприклад, зміна логістики через зміну постачальників сировини, може призвести до затяжної інфляції.

Прогноз щодо підвищення цін на метали від Світового банку загалом очікується на 16%. Залізо, мідь, нікель та алюміній подорожчають більш ніж на 22%, а дорогоцінні метали, такі як золото, платина, срібло – на 3%.

Раніше Світовий банк прогнозував, що через війну 2022 року за межею бідності опиняться 70% українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ